Zeeziek

 

Nogal wat mensen weten niet of ze al dan niet zeeziek zijn of zullen worden.

Zeeziek zijn is in elk geval geen pretje: je moet (meermaals) overgeven, je voelt je rotslecht en tot overmaat van ramp kan je echt niet van het schip af. Het enige wat je kunt doen, is wachten tot het schip weer aanmeert. Gaan liggen helpt, maar dan loopt men het risico af te koelen. Warme kledij is dan ook een must op deze trips.

Zodra de wind wat opsteekt, gaat het schip rollen en stampen en wordt menig passagier zeeziek.

Volgende medicijnen zijn beschikbaar tegen zeeziekte:

- Primatour zou volgens Nederlandse opvarenden een zeer goed middel zijn.

- Touristil (reispilletjes) en Paranausea: vrij bij de apotheek te verkrijgen.

- Scopoderm TTS (Scopolamine Pleisters): dit is een sticker die achter het oor moet worden gekleefd en zou naar verluid bijzonder doeltreffend zijn. Zou echter enkel op doktervoorschrift te verkrijgen zijn, en vrij duur. Gebruik van deze pleister levert wel een zeer droge mond.

- Marezine: zou vrij goed werken en zonder voorschrift verkrijgbaar, maar niet zo eenvoudig te vinden. Bijwerkingen zijn miniem (veel miner dan Scopolamine).

 

Belangrijke tips:

- slaap voldoende vooraf (dit zou de belangrijkste tip kunnen zijn om zeeziekte te vermijden);
- geen vet voedsel eten de dag voordien;
- geen alcohol consumeren de dag voor de trip;
- probeer te ontspannen;
- neem plaats in het midden van het schip.

 

Warm


De uitvaart duurt minstens 6 uur. Op zee kan het hard waaien en kan het koud zijn. Je kan je op het schip niet verwarmen door een kilometerslange wandeltocht te maken. 
Indien je geen koud wil hebben, dien je je te VOORZIEN VAN WARME KLEDIJ.

Met een gewoon paar schoenen, een gewone jeansbroek, een extra trui en een gewone winterjas zul je gegarandeerd kou lijden.

Warm kleden betekent twee paar sokken, een dikke broek of meerdere broeken over elkaar (bijvoorbeeld een loopbroek onder broek, een lange onderbroek of kousebroek onder broek, een winddichte regenbroek over je broek, een skibroek),een of twee extra truien, een muts, sjaal en handschoenen.

Als het te warm is, kun je een teveel aan kledij uittrekken. Als je het te koud hebt, kun je niet verwachten dat de medereiziger kledij aan jou gaat afstaan. Als je dus geen kou wilt lijden, MOET JE JE WARM KLEDEN. Als organisator van de uitvaarten, kun wij niet meer doen dan de mensen verwittigen. Wij willen iedereen er bij deze nogmaals op duiden dat mensen zich WARM MOETEN KLEDEN.

 

Kinderen

North Sea Pelagics laat het aan de ouders over of zij eventueel kinderen meenemen op de trip. Wij vinden dat ouders zelf die verantwoordelijkheid moeten nemen en dragen.

Een uitvaart kan van 08h00 tot 17h00 (9 uur) duren. Een urenlange tocht op een vissersboot is voor kinderen misschien geen pretje, zeker indien de weersomstandigheden (golven en wind) ongunstig zijn. Bovendien is het voor kinderen moeilijker om waargenomen bruinvissen (meest geziene dolfijnachtige) op te pikken (voor volwassenen kan het al moeilijk zijn) en de korte waarnemingen van dolfijnachtigen gedurende een urenlange trip te plaatsen.

Deze trip lijkt dan ook enkel aangewezen voor sterk gemotiveerde jongeren, die bereid zijn urenlang op een schip te vertoeven.